Van crisismaatregel naar gewoonte?
In Helmond houden we van orde en duidelijkheid. Dat bleek ook toen we tijdens de coronaperiode een afsprakenmodel invoerden voor de milieustraat. Destijds was dit systeem een slimme oplossing om drukte en besmettingsrisico's effectief te beheren. Inmiddels is de situatie gelukkig veranderd en kunnen we nadenken of het vasthouden aan dit systeem nog steeds nodig en gewenst is.
Praktische hindernissen
Veel Helmonders zullen herkennen dat spontane tuinklussen nu extra planning vragen. Een onverwachte zonnige dag kan je inspireren om aan de slag te gaan met het snoeien van struiken of het opruimen van je tuin. Maar wil je vervolgens het groenafval direct naar de milieustraat brengen? Dan loop je tegen praktische hindernissen aan doordat je eerst een afspraak moet maken. Die extra stap kan ervoor zorgen dat het afval langer dan nodig blijft liggen of dat mensen hun snoei- en tuinafval elders proberen kwijt te raken, wat natuurlijk niet wenselijk is voor onze stad en omgeving.
Financiële drempels voor vergroening
Daarnaast kent Helmond momenteel een tarief van acht euro voor het storten van groenafval. Dit tarief ligt aanzienlijk hoger dan in omliggende gemeenten, waar inwoners vaak gratis of tegen veel lagere tarieven groenafval mogen storten. Dat verschil zorgt ervoor dat vergroening van de stad voor inwoners financieel minder aantrekkelijk wordt. Zeker omdat we juist graag zien dat mensen hun tuinen vergroenen en stenen vervangen door planten, struiken en bomen. Dit helpt immers bij het verbeteren van de waterafvoer, het verhogen van de biodiversiteit en het creëren van een prettigere leefomgeving voor iedereen.
Constructieve vragen van de VVD
De Helmondse VVD heeft hierover constructieve vragen gesteld aan het gemeentebestuur: kunnen we het makkelijker en toegankelijker maken voor onze inwoners om hun tuinafval weg te brengen? Is het mogelijk om het tarief te verlagen of misschien zelfs helemaal af te schaffen? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat onze groene ambities daadwerkelijk worden ondersteund door beleid dat praktisch uitvoerbaar en financieel aantrekkelijk is?
Het kan anders
Helmond staat voor mooie uitdagingen en kansen op het gebied van vergroening. Door het beleid rondom groenafval opnieuw te bekijken en waar nodig aan te passen, kunnen we inwoners stimuleren om actief deel te nemen aan de vergroening van onze stad. Een laagdrempelige toegang tot de milieustraat en voordelige tarieven zijn essentiële elementen die bijdragen aan deze gezamenlijke inspanning.
Theo Manders
Fractievoorzitter
VVD helmond