Blink wil bouwen – maar is dit wel verantwoord?

Een miljoeneninvestering met open eind – wie betaalt straks de rekening? Iedereen kent de hardwerkende mensen van Blink. Zij staan elke dag voor ons op om onze straten schoon te houden, afval op te halen en er voor te zorgen dat Helmond leefbaar blijft. Onmisbare krachten, die in weer en wind hun werk doen voor onze stad. Maar achter de schermen slaat Blink voor een grote verandering. Na jarenlange samenwerking met PreZero komt Blink nu met een ambitieus plan. Het bestuur wil daarom gaan uitbreiden. Met kantoruimte en stalling voor vuilniswagens en veegmachines. En dat kost geld. Veel geld.

Wat staat er op het spel?

De eerste schatting voor dit plan komt uit op 11,5 miljoen euro, maar zoals vaker bij nieuwbouwprojecten is dat bedrag niet in beton gegoten. In de begroting is een marge van -20% tot +40% opgenomen, wat betekent dat de kosten kunnen oplopen tot ruim 16 miljoen euro. En dat baart zorgen. In Helmond zijn grote investeringen vaker duurder uitgevallen. Denk aan de Braak of Het Huis van de Stad, waar de uiteindelijke kosten fors hoger uitvielen dan gepland. Wat als het budget niet genoeg blijkt? Een half gebouw kun je niet gebruiken, dus een extra begrotingswijziging is onvermijdelijk. Maar hoeveel meer gaan inwoners uiteindelijk betalen? Waar eindigt dit?

Wie gaat dit betalen?
De besluiten van Blink raken direct iedere inwoner van Helmond en de andere aangesloten gemeenten.

Terwijl inwoners hun best doen om afval te scheiden, worden ze nu geconfronteerd met een forse stijging van de afvalstoffenheffing – zonder een onderbouwd plan. Toch stemde de coalitie hiermee in, ondanks dat Blink miljoenen vraagt zonder harde cijfers of duidelijkere alternatieven. Maar laten we eerlijk zijn: als Blink straks extra geld nodig heeft, waar moet dat dan vandaan komen? De Helmondse VVD vindt dit voorstel niet rijp, niet goed onderbouwd en niet verantwoord. Zonder transparantie en financiële zekerheid kunnen we moeilijk instemmen. We gaan over een investering die direct op het bord van de inwoners komt.

Het kan én moet anders
De Helmondse VVD heeft, samen met de oppositie, tégen deze begrotingswijziging gestemd. Wij nemen verantwoordelijkheid en kijken kritischer naar uitgaven die impact hebben op onze inwoners. We wisten dat we een minderheidsstandpunt hadden, maar dat betekende niet dat we onze stem niet uitspraken. De coalitie stemde er wél mee in, heeft gevolgen. Bij de laatste begrotingsvergadering van dit college in november mogen zij uitleggen waarom de afvalstoffenheffing weer flink stijgt. Dít had anders gekund: met financiële zekerheid en een plan dat wél goed uit te leggen is aan onze inwoners. Dat blijft onze inzet.

Matijs Sneijers
Raadslid VVD Helmond