Een Brug te Ver!

VVD: Een Brug te Ver, kostenoverschrijdingen bij renovatie!

Onvoorziene Kosten 
Heeft u ook ooit een nieuwe keuken gekocht waarbij u, na het zien van de tekening, een mooie prijs hebt onderhandeld en de offerte heeft ondertekend? En dat u later denkt: “Goh, ik had eigenlijk de kasten wat hoger moeten maken of het werkblad had net iets groter gemoeten?” Dat u dan terugkomt bij de verkoper die zegt: “Dat is geen enkel probleem, dat kunnen wij voor u aanpassen, maar dat kost dan wel 20% extra van de scherpe offerteprijs.”

Vergelijking met Brugrenovatie in Helmond
Dat gevoel hadden wij ook toen we dinsdagavond de renovatie van de brug Geldropseweg bespraken. Met enig verschil: wij hadden het ontwerp niet aangepast, maar moesten wel de portemonnee van de inwoners van Helmond trekken.

Problemen bij de Aanbesteding van de Brug Geldropseweg
Wat is er gebeurd? De brug Geldropseweg, de verbindingsweg tussen Helmond en Mierlo, moet na 80 jaar trouwe dienst worden opgeknapt. Geen probleem. De gemeente beoordeelt losjes de staat van de brug en schrijft een aanbesteding uit voor een functionele brug. Een van de duurzame voorwaarden is: graag hergebruik van de pijlers. Het is immers zonde om die betonnen kolossen weg te doen. De geschatte waarde van de opdracht is 2,4 miljoen.

Escalatie van Kosten
Nadat de handtekening door de gemeente Helmond is gezet, begint de aannemer met zijn Build & Design-opdracht van de brug. En opeens blijkt het helemaal niet mogelijk om de pijlers te hergebruiken. Nadat de schetsen klaar zijn, worden deze voorgelegd aan de welstandscommissie, die aangeeft dat er aan de zijkant van de brug een paar sierlijsten geplaatst moeten worden. Maar dit betreffen dan wel sierlijsten van een half miljoen, oftewel 20% van de totale verwachte aanneemsom!

Kritiek en Aanbevelingen van VVD Helmond
Dit is voor de VVD Helmond reden om te concluderen dat deze aanbesteding volledig mislukt is. Ons inziens heeft wethouder Bonte niet goed opgelet en de voorbereidingen niet goed getroffen. In dit geval kan de wethouder wel aangeven dat dit gemeentelijk risico is, om niet bij iedere aanbesteding grondig voorwerk te doen. Echter, wij bestrijden dit ten zeerste. Immers, indien de keuken wel met hogere kasten en een groter werkblad was uitgevoerd, zou de prijs niet 20% hoger zijn geweest.

Wij hebben de wethouder geadviseerd om naar de ontbindende voorwaarden te kijken en naar een nieuwe winkel te gaan met de juiste wensen. En in de toekomst eerst goed voor te bereiden, alvorens met uw portemonnee onvoorbereid te gaan shoppen.