Messenverbod stap in goede richting

HELMOND – VVD Helmond is blij dat gemeente Helmond, in navolging van veel andere Nederlandse gemeenten, kiest voor een verbod op het dragen van messen en andere steekwapens.

Dat zegt VVD-raadslid Joyce Willems-Kardol enkele weken voor de aanpassing van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Daarin wordt een nieuwe bepaling opgenomen die het Helmonders verbiedt om dergelijke wapens bij zich te hebben in aangewezen openbare plaatsen. Op 26 september neemt de gemeenteraad een definitief besluit over de vernieuwde APV.

Dat gebeurt zo’n drie jaar geleden nadat VVD Helmond samen met Helder Helmond met succes een motie lanceerde. Daarin riepen de partijen de burgemeester op om werk te maken van een messenverbod. Het gevolg was dat de burgemeester de haalbaarheid ervan zou onderzoeken. Nu ligt er dus een nieuwe APV klaar waarin dat verbod wordt opgenomen.

Helmond in de top
Geen overbodige luxe, volgens Willems-Kardol, omdat Helmond hoog scoort op diverse onderdelen van de criminaliteitsladder. Op de Nederlandse Onderwereldkaart, een initiatief van RTL Nieuws, staat de gemeente met een achtste positie in de top van de ranglijst. Verder zou meer dan één op de vijftien Helmondse jongeren een potentiële drugscrimineel zijn. De wijk Helmond-West staat zelfs bovenaan de ranglijst van jongeren die dreigen af te glijden in de drugscriminaliteit. Verder piekt Helmond op het gebied van wapenhandel en het aantal inwoners die worden verdacht van ondermijnende delicten.

“Allemaal geen zaken om trots op te zijn”, aldus Willems-Kardol, “en daarom zijn we blij met de aanpassing met het messenverbod in de APV. “We zijn er nog niet, en er zijn nog meer zaken die we qua veiligheid verbeterd willen zien, maar het is in elk geval een stap in de goede richting.”

Eerder al stemde een overgrote raadsmeerderheid van andere Nederlandse steden in met een messenverbod. De beveiligingsmaatregel is al ingevoerd in onder andere Amsterdam, Rotterdam, Groningen, Zaanstad, Vlissingen en kortgeleden in Den Haag. De gemeenten lopen hiermee voor op een mogelijke landelijke aanpassing van de Wet Wapens en Munitie.

Joyce Willems-Kardol