Motie: 'Financiële ondersteuning plaatselijke ondernemers.'

Veel bedrijven hebben door de Corona-epidemie op last van de overheid de deuren moeten sluiten. En hoewel er allerlei steun en herstelpakketten zijn opgesteld dreigen veel Helmondse ondernemers alsnog om te vallen omdat ze er geen aanspraak op kunnen maken. Dat kan zijn omdat ze bijvoorbeeld tussen 1 oktober 2019 en 15 maart 2020 met hun bedrijf zijn gestart. Daardoor kunnen ze moeilijk aantonen wat hun omzetverlies is sinds het begin van de crisis. Dat is echter wel een vereiste om aanspraak te maken op de landelijke regelingen.

© Theo Manders

Dit is een van de redenen waarom Theo Manders namens de fractie van de VVD tijdens de raadsvergadering van dinsdag 9 februari de motie Financiële ondersteuning plaatselijke ondernemers’ heeft ingediend. De motie (medeondertekend door GroenLinks en het CDA) is unaniem door de raad aangenomen.

Niemand is erbij gebaat als levensvatbare Helmondse bedrijven en ondernemers nu omvallen, terwijl ze na de corona-pandemie prima in staat zijn om voor zichzelf en voor hun werknemers een belegde boterham te verdienen. Hoewel het kabinet inmiddels ook steun heeft aangekondigd voor dit soort bedrijven komt die steun naar verwachting pas in mei, en dat zal voor sommigen ondernemers te laat zijn. Onze fractie heeft het college daarom verzocht te onderzoeken hoe (startende)  ondernemers die nu tussen wal en schip dreigen te vallen toch vanuit de gemeente ondersteund kunnen worden en gevraagd de raad daarover op korte termijn te informeren.

Daarnaast vroegen we het college om een brandbrief naar Den Haag te sturen waarin verzocht wordt dat er op zeer korte termijn ook voor deze ondernemers een oplossing komt, zodat ze ondanks het kortstondige gebrek aan liquide middelen nog uitzicht houden op een toekomst.

Theo Manders
Raadslid VVD Helmond