Bezuinigen... en nog meer bezuinigen

Op dit moment is het college druk in beraad om voorstellen voor te bereiden die de gemeente op lange termijn financieel gezond houden. Een zware opgave, want na eerdere bezuinigingsronden is het spek nu echt van de billen. Het voorstel hoe te bezuinigingen, wat later dit jaar door het college gepresenteerd gaat worden zal hoe dan ook maatregelen bevatten die ons Helmonders pijn zullen doen. Het is een noodzakelijk kwaad. De VVD neemt haar verantwoordelijkheid en zal het uiteindelijke voorstel van het college dan ook beoordelen op houdbaarheid ervan op de lange termijn. Dat is in het belang van Helmond en alle Helmonders! 

Er moet dus weer en nog meer bezuinigd worden. Ondanks de forse bezuinigingen die de afgelopen jaren zijn doorgevoerd is er opnieuw een opgave. De economie trekt (nog) niet aan en de huizenmarkt zit nog steeds op slot. Door onder meer deze zaken staat de financiĆ«le positie van de gemeente nog steeds onder druk. Aan de inkomstenkant komt minder binnen, door bijvoorbeeld minder inkomsten uit (bouw-)leges, aan de andere kant moet meer worden uitgegeven, door bijvoorbeeld een stijging van het aantal mensen met een bijstandsuitkering.  

De komende tijd staat in het teken van de voorjaarsnota. De voorjaarsnota maakt duidelijk hoe het gemeentelijke huishoudboekje er op hoofdlijnen volgend jaar uit zal zien. In de verwachting dat we minder inkomsten hebben en meer uitgaven zou de gemeenteraad normaal gesproken op basis van de voorjaarsnota de richting voor nieuwe bezuinigingen bepalen. Echter dit jaar is een bijzonder jaar. De wetenschap dat er opnieuw bezuinigd moet worden is nog vers. Ook is de omvang van de bezuinigingsoperatie nog niet bekend. Voor het college, die de voorjaarsnota voorbereidt is het dan ook niet mogelijk geweest om bezuinigingsvoorstellen in de voorjaarsnota te verwerken. De voorjaarsnota geeft dit jaar geen uitsluitsel over hoe de begroting 2013 er uit zal zien. 

Hoe zorgen we dan wel voor een houdbaar huishoudboekje voor 2014 en de jaren daarna? Een opgave die door de VVD uiterst serieus en belangrijk gevonden wordt. In Helmond heeft het college de gemeenteraad gevraagd om een raadsbrede bezuinigingscommissie in te stellen. Een commissie die de gemeenteraad voorstellen doet voor mogelijke bezuinigingen. Echter bij een bijeenkomst bleek na een hevig debat dat met name een aantal oppositie partijen moeite hebben de handschoen op te pakken. Onder meer de VVD heeft dan ook tijdens het debat moeten concluderen dat het verstandiger is om het college de bezuinigingsvoorstellen te laten doen. Wij hebben er alle vertrouwen in dat het college later dit jaar met de conceptbegroting 2013 de nodige voorstellen aan de gemeenteraad zal voorleggen. De begrotingsbehandeling dit najaar wordt daarmee een bijzondere aangelegenheid.