Voorjaarsnota 2012

Dit college heeft de eerste helft van haar bestuursperiode erop zitten. Als we de midtermreview bezien kunnen we constateren dat dit college goed op weg is. 60% van de doelstellingen in het coalitieprogramma is reeds gerealiseerd en 32% heeft zicht op realisering binnen deze periode. Hiermee heeft u grotendeels al bewezen de beloofde daadkracht ook verwezenlijkt te hebben. Ook voor de komende periode hopen wij te mogen rekenen op de slagvaardigheid waarmee u tot nu toe te werk bent gegaan.

De Voorjaarsnota 2012 die wij zullen behandelen, is qua vorm en inhoud een ander soort voorjaarsnota dan we gewend zijn. Het document heeft normalerwijze de functie om de piket palen te slaan voor de begroting van het volgend jaar. Gezien het gegeven dat wij op dit moment nog niet beschikken over de bezuinigingstaakstelling voor 2013 is dat dus nog niet geheel mogelijk. Wij houden dan ook rekening met eventuele tegenvallers. 

Voorjaarsnota 2012Wat betreft deze nota bent u er in geslaagd om een sluitende begroting en een sluitend meerjarenperspectief aan ons voor te leggen. Wij zijn blij dat dit college de risico’s (die wij lopen met het toenemende aantal uitkeringsgerechtigden en de kosten voor de grondexploitatie) goed in het vizier heeft en dat u hiervoor ook voor de komende jaren dekking heeft gezocht.

Waar wij als fractie aandacht voor willen vragen is uw voornemen om een structureel nadeel van 250,000,- euro mee te nemen in het meerjarenperspectief voor wat betreft de RUD middelen.

Op basis van een wettelijke verplichting moet de gemeente een RUD in richten. Helmond wordt daarbij gekort tot een bedrag van een half miljoen structureel per jaar. Uitgangspunt is dat het instellen van de RUD gepaard gaat met een efficiency voordeel. U stelt nu echter dat een efficiencyvoordeel van die omvang niet haalbaar is en gaat uit van maximaal een kwart miljoen voordeel.

De € 250.000,- die niet geboekt kunnen worden hangen samen met het feit dat we in de regio op het milieuwerkveld al samen werken en al een enorme efficiencyslag hebben gemaakt.

Zou het misschien mogelijk zijn de RUD meer taken uit te laten voeren dan alleen de taken die betrekking hebben op het milieuwerkveld. Daarmee zouden we dan verder gaan dan we wettelijk verplicht zijn. En kunnen we de samenwerking met bijvoorbeeld het Waterschap op het gebied van vergunningverlening en handhaving niet versterken? De VVD zou het een groot goed vinden als voor het inrichten van de RUD het half miljoen dat we gekort worden niet als structureel nadeel geboekt hoeft te worden. Wij vragen het college om op creatieve wijze te bezien in hoeverre hier nog mogelijkheden zijn (bijvoorbeeld huisvesting van de dienst in Helmond) en zien voorstellen hieromtrent graag tegemoet.

Een speerpunt van beleid van de VVD is veiligheid. Uw voorstel om 100.000,- euro tot 2016 te bestemmen voor het veiligheidshuis kunnen wij daarom ook omarmen. Een sluitende ketenaanpak is immers vereist om de veiligheid in onze stad te kunnen waarborgen en het veiligheidshuis speelt hierin een cruciale rol.

Ook de uitbreiding van een 0,5 fte ter ondersteuning van de coördinatie handhaving ter uitvoering van de aanbevelingen van de gebiedsscan vinden wij een goede zaak.

Geschrokken zijn wij van uw vermelding van een toename van agressie-incidenten bij de locaties Stadskantoor, het Cour en de Stadswinkel. Moeten wij uit het feit dat de camera’s gefinancierd worden uit Arbogelden afleiden dat deze agressie zich tegen ambtenaren richt? Kunt u ons hierover informeren?

Een doorn in het oog van de VVD is dat ook voor 2013 weer 190.000,- euro voor onderhoud en veiligheid van Berkendonk wordt gereserveerd. Wanneer kunnen wij het moment tegemoet zien dat Berkendonk voor een groot deel commercieel geëxploiteerd zal worden en deze post niet langer op onze begroting drukt.

Voor wat betreft de ontwikkeling van de Groene Peelvallei kijken wij uit naar de plannen. Tijdens de begrotingsbehandeling afgelopen november hebben wij onze voorkeur uitgesproken voor de ontwikkeling van een gezamenlijke trainingsaccomodatie voor de BMX-sport en de kanovereniging. In de nota lezen we dat er onderzoek is gedaan naar een mogelijke locatie in Helmond voor de BMX. De VVD blijft bij haar mening dat deze locatie op Berkendonk gevonden moet worden, niet in de laatste plaats daar wij van mening zijn dat de accommodatieproblemen op Berkendonk voor de surfvereniging, zeilvereniging en kanovereniging dan ook opgelost kunnen worden. Met andere woorden: De VVD is er veel aan gelegen dat voor deze outdoor-sporten een gezamenlijke accommodatie wordt opgericht. Indien de subsidie-aanvraag voor de BMX-sport door de provincie wordt gehonoreerd zou dit een mooie start kunnen zijn.

Blij zijn wij met de invulling van de motie Techniekeducatie waarbij de komende drie jaar wederom een kleine 3.000 leerlingen bereikt kunnen worden en we hiermee een bijdrage leveren aan onze doelstelling om meer jongeren voor techniek te interesseren.

Het actief werven van foodbedrijven voor Helmond ten gunste van de werkgelegenheid kan op onze volle steun rekenen. Even zozeer de bereidheid van het college om het ondernemersklimaat te stimuleren en het bedrijfsleven te ondersteunen bij een aantal initiatieven hierin. Het bevorderen van een toename van werkgelegenheid is immers een van onze hoogste prioriteiten.

De pilot Parkeren in Helmond waarbij real time parkeren in gemeentelijke garages en op straat mogelijk is, bezien wij dan ook in dit licht. De ondernemers in het centrum zijn er immers bij gebaat dat parkeren geen belemmerende factor voor bezoekers mag zijn.

Zoals eerder gesteld zullen wij bij de begrotingsbehandeling waarschijnlijk nog een aantal onderwerpen belichten waarover nu nog geen duidelijkheid heerst.

Waar wij wel graag meer duidelijkheid over zouden willen hebben is de verstrekking van subsidies door de gemeente.
Tot slot zou de VVD het college willen verzoeken voor de begroting een openbaar subsidieregister op te stellen. Een openbaar subsidieregister is transparant en een goed sturingsmiddel voor raadsleden. Daarbij is het voor de burger ook een middel om inzicht te krijgen waaraan belastinggeld wordt besteed. De Provincie Noord Brabant ging ons hierin al voor en graag zouden wij het college willen verzoeken dit voorbeeld te volgen. Wij dienen hiertoe een motie in.

Tot zover onze bijdrage.