Begroting 2013

Allereerst wil de fractie van de VVD het college een compliment maken vanwege het feit dat zij er in is geslaagd om ondanks de moeilijke financiele tijden een sluitende begroting aan ons voor te leggen. Er blijft nog onzekerheid bestaan over extra bezuinigingen en over voorgenomen decentralisatie van taken plus over voorgenomen maatregelen die in het Regeringsakkoord zijn opgenomen.
Geen structurele middelen dus om nieuw beleid mee te financieren. Uw voorstel om incidenteel extra middelen toe te kennen aan Veiligheid, deelname Brainport tot 2016 en aan Sport kunnen wij ondersteunen.
Dat we vasthouden aan onze huidige economische speerpunten van beleid, te weten automotive en food, is gezien het verbreden van onze economische infrastructuur van groot belang. In dit licht zouden wij ook graag uw aandacht willen vragen voor de ontwikkelingen op het gebied van biobased economy waar de Provincie nu een fonds van 10 miljoen voor in het leven heeft geroepen en waar wij raakvlakken zien met onze regionale economie. Te denken valt specifiek aan food en feed. We vragen het college dan ook om zeer proactief te zijn in het bekijken van de mogelijkheden voor Helmond op dit gebied. 
Het creëren van meer werkgelegenheid wordt steeds belangrijker in het streven om armoede en isolement structureel aan te pakken. We geven in dit licht het College dan ook graag een tweede compliment vanwege haar succesvolle lobby om Helmond-De Peel als zelfstandige arbeidsregio te laten voortbestaan. Een belangrijke taak die voor dit College is weggelegd is de bestrijding van jeugdwerkeloosheid. Wij zouden u dan ook willen verzoeken om de eventuele uitgekeerde MAU-middelen onder andere te besteden aan de bestrijding van jeugdwerkeloosheid.

De VVD-fractie is verheugd dat het techniekeducatieprogramma met drie jaar wordt verlengd. Het belang van voldoende technisch geschoold personeel is in onze regio groot en deze vraag zal alleen maar toenemen. Wij zijn benieuwd in welke mate dit programma bijdraagt aan de interesse voor techniek in het algemeen. Kunt u hier al een indicatie over geven?

De VVD is geschrokken van de toename van het aantal schoolverlaters zonder startkwalificatie. Wij zien dit namelijk als een van de belangrijkste oorzaken van jeugdcriminaliteit en overlast.

De bijdrage van Helmond aan het Veiligheidshuis zal de komende vier jaren 100.000,- euro per jaar bedragen. Nu vinden wij investeren in veiligheid in principe een goede zaak. Wij hopen echter dat we deze bijdrage vertaald zullen zien in de afname van huiselijk geweld en dat meer mensen in Helmond zich veiliger voelen in de eigen omgeving. De toename van de cijfers op dit gebied vinden wij namelijk nogal verontrustend. Net zozeer als de toename van winkeldiefstal en bedrijfsinbraken.
Wij zijn verheugd met de aanpak van uitkeringsfraude. Verder hopen wij dat u er in slaagt om eindelijk het forse granieten bestand in Helmond aan te pakken. Dit kan door het toe leiden naar betaalde arbeid maar wanneer dit niet mogelijk is vragen wij u in te zetten op participatie in andere vorm.
In de begroting lezen we dat wanneer arbeidsparticipatie geen haalbare kaart is, er ingezet wordt op sociale activering, vrijwilligerswerk, mantelzorg en maatschappelijke participatie.

Bij de aanpak van jeugdcriminaliteit stelt u voor om voor alle jongeren –uit de door de Driehoek nog aan te wijzen jeugdgroepen- een analyse per individu te maken en indien noodzakelijk een individueel trajectplan op te stellen en uit te voeren. Dit komt ons nogal tijdrovend en bureaucratisch over. Wat te denken van het aantal uren dat hier in gaat zitten. Uren die dus niet op straat ingezet kunnen worden. Daarbij komt dat jeugdgroepen tijdelijk van samenstelling zijn en er vaak maar een klein aantal jongeren de raddraaier zijn. Liever zien wij hier een lik op stuk beleid waarbij de ouders ter verantwoording worden geroepen. Door de rotte appels eruit te halen valt een groep ook al snel uit elkaar.

Naast economie en veiligheid is de centrumontwikkeling ons derde speerpunt van beleid. Wij zien in de komst van Experience World een belangrijke aanzet tot het verwezenlijken van fase 1 van het centrumplan. Nu zult u als college samen met Forum Invest en Van Wijnen moeten doorpakken. Immers ook zij zien dit als een waardevolle aanvulling op hun concept, te weten: Het nieuwe Winkelen.

Parallel hieraan zullen we moeten investeren in maatregelen waardoor de verblijfsduur van bezoekers wordt verlengd. De aanleg van WIFI en het nieuwe parkeerbeleid zijn daartoe een prima middel. Helmond moet met andere steden willen concurreren en haar onderscheidend vermogen etaleren. De aanleg van WIFI is in deze in de ogen van de VVD daarom een absolute must en wij vragen het College dan ook om dit voortvarend op te pakken. Daartoe dienen wij samen met de SDOH-HB-D66, het CDA en de PvdA een motie in.

Echter niet alleen het centrum maar ook de overige delen van de stad zoals de wijken dienen aantrekkelijk te blijven. Wij zijn verheugd dat dit college dan ook in de wijkwinkelcentra wil investeren.

U geeft aan dat in het jaar 2011 maar liefst 70% van de inwoners tevreden is over het onderhoud van de openbare ruimten. Als dit zo is, dan rechtvaardigt dit een bezuiniging wanneer de kwaliteit op hetzelfde niveau blijft.

Echter, vormen de uitkomsten van dit onderzoek wel een reële afspiegeling van de stad? Zijn er ook cijfers per wijk bekend?
Waar wij vraagtekens bij plaatsen is namelijk het groenonderhoud. Wij hebben namelijk het idee dat het groenonderhoud hier en daar te wensen overlaat. Wellicht is het mogelijke de wijktafels per wijk een inventarisatie te laten maken in hun wijk. En waar mogelijk kan door middel van maatschappelijke participatie door werkzoekende een bijdrage aan het groenonderhoud en het onderhoud aan de openbare ruimte worden geleverd.

Wat de VVD al jaren steekt zijn de kosten voor onderhoud en de kosten voor de waarborging van veiligheid rondom Berkendonk die op onze begroting drukken. Nu Smals haar activiteiten heeft afgerond zijn wij benieuwd of de gemeente al actief beleid voert in het benaderen van commerciele partijen die een deel van de plas willen gaan exploiteren.

Tot slot willen wij het college verzoeken om de speeltuin Helmond West te helpen in het vinden voor een tijdelijke noodvoorziening voor de kantine die zij aan de nieuwe ingang willen plaatsen. Te denken valt aan de containers zoals deze nu op het station worden gebruikt en later vrij komen.