Stadslandbouw in Helmond

Stadslandbouw in Helmond'Helmond wil zelf geen boer zijn', stond in het ED van 2 mei 2013 te lezen. De werkelijkheid ligt echter iets anders. De gemeente Helmond exploiteert zelf een fors agrarisch bedrijf. Dat doen ze met succes, dus de kennis is wel degelijk aanwezig. Wat overblijft zijn de braakliggende terreinen in onze stad. De VVD fractie vindt het een eerste goede stap van het College dat zij positief staat tegenover het tijdelijk gebruik van braakliggende terreinen voor stadslandbouw. Het sluit ook naadloos aan bij de Peelsamenwerking 6.1 namelijk: stad en platteland met elkaar verbinden door het organiseren van knooppunten. Hierdoor ontstaan er juist nieuwe kansen waar een groeiende groep ondernemers op inspeelt. Het project PURE Hubs van de ZLTO en het SRE ondersteunt deze broedplaats voor nieuwe partners, nieuwe ideeën en nieuwe verdienmodellen juist op de grens van stad en platteland. Het ZLTO is bezig met de aanpak voor stadsgerichte landbouw in drie pilotgebieden aan de stadsrand van Eindhoven, Den Bosch en Tilburg. Uit de eerste verkenning blijkt dat in alle gebieden de thema's lokaal voedsel , gezondheid, recreatie en groene ruimte, het hoogste scoren. Voor onze stad nu de hoogste tijd om aan te haken.

Nu Helmond positief staat tegenover de ontwikkeling van stadslandbouw in en om de stad is het zaak om structuur te krijgen in de procedure die potentiële initiatieven in de stadslandbouw binnen de gemeente moeten doorlopen. Vaak dienen zich initiatieven aan die in eerste instantie nog niet kansrijk zijn, maar die wel een bijdrage kunnen leveren aan een groenere, gezondere en leefbaardere stad. Voor deze initiatieven is een duwtje in de rug in de vorm van kennis en ervaring belangrijk. Het gaat er nu om een goed overzicht te krijgen van wie, wat, waar en wanneer het aanspreekpunt is. In alle gevallen geldt,dat het treffen van de juiste persoon bepalend kan zijn of het initiatief adequate ondersteuning krijgt.

We hebben daarom het College ook gevraagd om de beschikbare grond in kaart te brengen. Verder kan de gemeente Helmond bijdragen aan een goede Informatievoorziening en de kennis die ze ongetwijfeld hebben,inzetten waar dat nodig is. Trots zijn we ook op de Groene Campus in onze stad. Zij kunnen hun kennis inzetten voor een groenere, gezondere en mooiere stad. 
Samenwerking met organisaties die stadslandbouw in hun programma hebben zoals de ZLTO en SRE hoort daar zeer zeker bij.

Cor van der Burgt 
Raadslid VVD.