Dit jaar zal politiek gezien in het teken staan van de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart en 3 decentralisaties van het Rijk naar de Gemeenten die dit jaar afgerond moeten worden. Eén van die decentralisaties is Passend Onderwijs.
Vanaf 1 augustus 2014 moeten scholen een passende onderwijsplek geven aan leerlingen die een beperking of gedragsproblemen hebben. Voorheen was dit een probleem van de ouders. Ook was het onduidelijk waar het geld voor extra ondersteuning naar toe ging (bijv. onderhoud scholen etc.).Nu moeten scholen zorgen voor een passende oplossing. De overheid schaft namelijk de leerling-gebonden financiering (rugzakje) af. Zij heeft ook bepaald dat alleen nog samenwerkingsverbanden van scholen kunnen beschikken over het budget. Niet elke gewone school hoeft alle kinderen op te vangen. Kan een school geen passend onderwijs geven? Dan zoeken de scholen binnen het samenwerkingsverband een school die dit wel biedt. Scholen kunnen zich specialiseren en onderling afspreken wie welke kinderen het beste onderwijs kan bieden.
In Helmond werkt men met de omliggende gemeenten samen om dit voor elkaar te krijgen. Tijdens werkbezoeken is gebleken dat daar waar scholen eerst zeer sceptisch waren er nu een kentering waar te nemen is en dat men zelfs zeer enthousiast is. Men wil zelfs een versnelling van deze decentralisatie doorvoeren. Speciale scholen zullen blijven bestaan maar een leerling krijgt voortaan niet meer een etiket opgeplakt en zal eerst binnen het reguliere onderwijs opgevangen worden. Ik heb zelfs vernomen dat er kinderen waren die zo opgebloeid zijn, binnen de pilotprojecten die er al lopen, dat ze zeggen dat ze nu echt meetellen. U ziet dat een decentralisatie niet negatief hoeft te zijn maar dat dit het creatieve vermogen van mensen kan stimuleren. En in onze regio is al meermalen gebleken dat we daar heel goed in zijn.
Joan Damen
Raadslid VVD