Versnelling woningbouw, maak gebruik van de mogelijkheden die Crisis- en Herstelwet uit 2010 biedt

HELMOND – VVD Helmond pleit voor een gemeentelijke taskforce woningbouw die de bouw van enkele duizenden extra woningen vlot moet trekken. De extra ambtelijke capaciteit moet leiden tot een aanzienlijke snellere afhandeling van bouwaanvragen. Om dit mogelijk te maken zou ook de Nederlandse overheid gebruik kunnen maken van de mogelijkheden die Crisis- en Herstelwet uit 2010 biedt.

Dat stelt VVD Helmond-lijsttrekker Theo Manders. Destijds werd de wet in het leven geroepen om de bouwsector overeind te houden door reeds bestaande bouwplannen in de tijd naar voren te halen. Nu zou de wet een zegen kunnen zijn voor woningzoekenden omdat ze ervoor kan zorgen dat bouwaanvragen sneller rond kunnen komen. Hiervoor moeten de gemeentes dan wel intensief samen gaan werken met provincie en het rijk. Maar ook bij bijvoorbeeld de Raad van State zal de ambtelijke capaciteit moeten worden opgeschroefd om zo het stuwmeer aan beroepsprocedures sneller af te handelen.

Bouwtempo omhoog
Het moment tussen de eerstebouwplannen en de daadwerkelijke bouw van nieuwe woningen is gemiddeld zeven jaar. Daar zou wat Manders betreft flink wat tijd vanaf gesnoept kunnen worden. Hij pleit ook voor versoepeling van landelijke regelgeving. Verder doet gemeente Helmond er goed aan om gemeentelijke voorwaarden bovenop landelijke eisen zoveel mogelijk te schrappen. “Het bouwtempo moet omhoog en dit willen we ondersteunen met de inzet van een Helmondse taskforce woningbouw. Die moet zorgen voor kortere en soepelere procedures. We volgen als stad zoveel mogelijk de landelijke regelgeving en gaan, als dit niet noodzakelijk is, geen extra Helmondse eisen stellen.”

Premie A- en B-woningen
Verder steunen de liberalen een idee van de Helmondse makelaar Guus Broeckx om de ‘oude’ premie A- en B-woningen weer van stal te halen. Dit moet de opbouw van eigen vermogen bij de middengroepen bevorderen en de doorstroming op de lokale woningmarkt versnellen. Broeckx wijst erop dat in de jaren negentig bewoners van de wijk Rijpelberg juist dankzij deze premieregeling voldoende middelen hadden om een grotere woning te financieren in de nieuwe wijk Dierdonk.

Meer huizen in het groen
Er moeten volgens de Helmondse VVD ook meer grondgebonden woningen in het groen komen. Want een merendeel van de inwoners zou de voorkeur geven aan een huis met een tuin en een plekje voor de auto, terwijl er de komende jaren vooral appartementen (vaak zonder parkeerplek) worden gebouwd. Dit beleid is zo ver doorgeschoten dat het niet meer aansluit op de vraag. Lijsttrekker Manders geeft aan dat door deze mismatch de doorstroming op de woningmarkt wordt geremd en ook dit is nadelig is voor starters.

KoopStartregeling
In het VVD-verkiezingsprogramma ‘Sterker verder’ staan trouwens meer ideeën om de vastgelopen woningmarkt uit het slop te trekken. Zo is de partij voorstander van een zogeheten KoopStartregeling waarmee kopers woningen voor ongeveer vijftien procent onder de marktwaarde aanschaffen. Op deze manier kunnen ze vaker aanspraak maken op de NHG-garantie en kan sneller begonnen worden met vermogensvorming. Bij verkoop betaalt de woningeigenaar het bedrag (inclusief de eventueel hierop gemaakte winst) weer terug. Door de focus te leggen op de bouw van goedkopere starterswoningen zou volgens de VVD Helmond ook de druk op de sociale huurmarkt kunnen verminderen.