‘Kracht zit soms in beperking’

HELMOND – De krappe arbeidsmarkt hoeft geen probleem te zijn als bedrijven kijken naar wat mensen kunnen, in plaats van dat ze blindstaren op hun beperkingen. Tot die slotsom kwam afgelopen week de Helmondse VVD-lijsttrekker Theo Manders met Tweede Kamerleden uit het zuiden van het land tijdens een politiek café.

© Theo Manders

Eén van deze Tweede Kamerleden, Daan de Kort, is het levende bewijs dat een visuele belemmering geen beperking hoeft te zijn. Op vijftienjarige leeftijd verloor hij in korte tijd meer dan 95 procent van zijn gezichtsvermogen. Toch schopte hij het tot volksvertegenwoordiger.

Onderbenut economisch potentieel
Samen met de VVD-Tweede Kamerleden Daan de Kort, Ruben Brekelmans en Silvio Erkens concludeerde Manders dat achter de krappe arbeidsmarkt een enorm onderbenut economisch potentieel schuilgaat: “De kracht zit soms in de beperking’. Of zoals de Kort het verwoordde: ‘Ondanks hun misschien soms autistische trekjes kunnen mensen de beste ICT’ers of boekhouders zijn. En ondanks een visuele beperking kun je een prima audio-specialist zijn.”

Bijstandsgerechtigden
De Kort vindt dat gemeenten zoals Helmond op deze manier ook moeten kijken naar bijstandsgerechtigden. Volgens het Tweede Kamerlid moet hierbij de nadruk liggen op hun talenten en hoe deze kunnen worden ingezet op de arbeidsmarkt. Manders: “Wel is het zo dat hiervoor vaak een verandering van mindset nodig is bij werkgevers. Daarnaast zal er aangepaste wetgeving uit Den Haag moeten komen. Want zodra bijstandsgerechtigden opnieuw gaan deelnemen aan het arbeidsproces, moet een armoedeval voorkomen worden. Of populair gezegd: werken moet wel lonen.”

Manders wees ook op de noodzaak dat gemeenten financiële vruchten zouden moeten plukken van de re-integratie van bijstandsgerechtigden. Om hun rentree op de arbeidsmarkt mogelijk te maken moeten gemeenten in de buidel tasten om bijvoorbeeld een opleiding te betalen. Helemaal niets doen is soms lucratiever en dat is merkwaardig, aldus Manders. “Ook hiervoor zijn aanpassingen in de landelijke wetgeving en subsidieregelingen noodzakelijk en daarom zijn korte lijnen met de landelijke politiek essentieel.”

Manders gaat als vers gekozen VVD-lijsttrekker de komende tijd in gesprek met andere Tweede Kamerleden, maar ook met ondernemers uit Helmond en vertegenwoordigers uit het maatschappelijk veld en het onderwijs.

Wilt u ook een afspraak maken met Theo mail hem dan via deze link.