Motie VOG

Tijdens de raadsvergadering van 13 juli jongstleden heeft de VVD een motie ingediend om de kosten voor de aanvraag VOG ten behoeve van de gemeenteraadsverkiezingen 2022 ten laste te laten komen van de gemeente. De motie werd met 18 tegen 15 stemmen aangenomen.


In strijd met de grondwet

In veel beroepen is het heel normaal dat bij indiensttreding gevraagd wordt naar een zogenaamde VOG (Verklaring Omtrent Gedrag). Een verplicht VOG voor raadsleden is echter in strijd met het grondwettelijk verankerde passief kiesrecht. Eenmaal gekozen vormt een strafblad dan ook geen beletsel meer om zitting te nemen in de gemeenteraad.

 

Ondermijning

Minister Ollongren vindt het daarom belangrijk dat politieke partijen hun kandidaten voor de samenstelling van de kieslijsten goed gaan screenen. Want ook de politiek kan immers te maken krijgen met ondermijning in de vorm van infiltratie in het gemeentebestuur.

 
VOG voor kandidaten op de kieslijst

Een manier om dit tegen te gaan is het verplicht stellen van een VOG voor elk kandidaat-raadslid. Het blijkt dat veel partijen vanwege kostenoverwegingen nog geen verplichtte VOG eisen voor alle kandidaten op de lijst. Dat is echter wel wenselijk, want ook personen laag op de kieslijsten kunnen met voorkeurstemmen gekozen worden.

 

Motie

Dat was dan ook de reden waarom de VVD fractie onderstaande motie (zie bijlage) heeft ingediend. De bedoeling van deze motie is dat er eigenlijk geen drempels moeten zijn bij politieke partijen om een verplichte VOG te vragen aan hun kandidaat-raadsleden. Daarom hebben we het college verzocht om de kosten voor het aanvragen van een VOG ten behoeve van de potentiƫle raadsleden op de kieslijsten voor gemeenteraadsverkiezingen van 2022 op zich te nemen.

 


Samen met: 

De motie werd medeondertekend door de fracties van de PvdA, Helder Helmond, Bach+. 50+, CDA en Helmond Actief.


Theo Manders
Raadslid VVD Helmond