Helmond wil proef met "regelloos" gebied in centrum

Helmond krijgt mogelijk een regelloos gebied in het centrum, waar voor ondernemers voorschriften uit de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), bestemmingsplan, drank- en horecawet, en beleidsnota's tijdelijk niet of amper gelden. Het gaat om een proef van kennisinstituut Platform31, in overleg met de rijksoverheid.
De gemeente Helmond heeft zich ervoor aangemeld. "We horen binnenkort of het doorgaat", zegt wethouder Yvonne van Mierlo (VVD), groot voorstander van deregulering. "Je kunt denken aan vermenging van functies in een pand. De drank- en horecawet werkt nu heel beperkend. Waarom zou je in een wasserette bijvoorbeeld geen kopje koffie mogen schenken? Voor wie is dat schadelijk?"

Het huidige Helmondse college (CDA, SP, GroenLinks en en VVD) wil de stofkam gaan halen door de regelgeving van de gemeente zelf. In 2008 is dat ook al eens gebeurd. Zaken als het verbod op het houden van bijen, of het betalen van borgsommen voor evenementen werden geschrapt. De gemeente gaat nu opnieuw kijken waar het soepeler, doelmatiger en minder belemmerend kan, bijvoorbeeld als het gaat om de voorschriften voor reclame-uitingen van winkels, de kleur van terrasstoelen, het uitstallingsbeleid in winkelcentra, maar ook het aanvragen van vergunningen voor kleine wijkevenementen. Daarvoor worden later dit jaar bijeenkomsten met de horeca, detailhandel, andere bedrijven en organisatoren van evenementen belegd. Dat moet uiteindelijk leiden tot aanpassing van regels. Het vergt ook een cultuuromslag bij de ambtenaren, zegt Van Mierlo.
 bron: ED