Uit de crisis investeren!

De Helmondse economie gaat gebukt onder het coronavirus, er zijn grote zorgen over de sociaal maatschappelijke en economische gevolgen van de intelligente lockdown. Volgens een prognose zou de crisis de gemeente Helmond dit jaar tussen de 5,5 en 11 miljoen extra gaan kosten.

Als de recessie toeslaat, breken veel overheden zich het hoofd hoe ze moeten handelen. Anders dan tijdens de kredietcrisis, ben ik van mening dat we ons nu niet uit de crisis moeten bezuinigen. Dat is niet verstandig. In plaats daarvan moeten we ons juist uit de crisis investeren. Als we tijdens deze recessie blijven investeren, plukken we daar op lange termijn de vruchten van. Zeker in een tijd dat de nationale overheid geld toe krijgt als ze een staatslening uitschrijft, zou dit wel eens de enige juiste keuze kunnen zijn voor een spoedig economisch herstel. 

Investeringen naar voren halen

Helmond kan ook zo handelen! Soms hoeft dat niet eens veel extra te kosten. Neem nou de plannen van het college rond de ontwikkeling van de Braakse Bosdijk. De investeringen in het project kunnen gewoon betaald worden door op een deel van de grond huizen te bouwen. Daarnaast kunnen geplande investeringen door de gemeente naar voren gehaald worden. En als we dan ook lokale ondernemers voorrang geven bij de aanbestedingen, slaan we drie vliegen in een klap. 

Denken durven, doen!

Blijven bouwen moet sowieso het devies zijn, procedures zouden hiervoor vereenvoudigd kunnen worden en bouwwerkzaamheden gericht op nieuwe investeringen moeten kunnen rekenen op spoedvergunningen. Helmond is niet voor niets een stad van denken, durven en doen.

De durf om ook als gemeente tijdelijk extra te besteden zou ook moeten gelden bij de ondersteuning van lokale ondernemers. Zo zouden we net als in andere steden na 1 juni grote delen van de binnenstad op gezette tijden kunnen vrijmaken voor terrassen, kunnen we de precariobelasting kwijtschelden en nog beter voor de rest van het jaar gewoon stopzetten. 

Proeftuin

Als we dan toch anders aan het denken zijn is het misschien een goed idee om ook maar eens te stoppen met bepaalde lokale regelgeving? Juist nu willen we toch geen vergunningsrompslomp voor vernieuwende ideeën van ondernemers? Een meldplicht met lichte omgevingstoets zou even voldoende moeten zijn. 

De beste veranderingen vinden plaats als gewone mensen buitengewone dingen gaan doen. Als Helmond de moed heeft om zo’n proeftuinhouding aan te nemen en actief meewerkt aan innovatie, pilots en nieuwe initiatieven kunnen ook wij onszelf uit de crisis investeren!

 

Theo Manders
Raadslid

VVD Helmond