Vragen VVD over anti-vaxxers.

De VVD heeft het college gevraagd of er ook in de Helmondse kinderopvang sprake is van problemen met anti-vaxxers.

VVD raadsleden denken en werken vanuit het liberalisme. Wij streven naar een zo groot mogelijke vrijheid.  De vrijheid van de een mag de vrijheid van de ander echter niet belemmeren en we zijn verantwoordelijk voor de belangen van toekomstige generaties. Je zou zo’n manier van denken ‘logisch liberalisme’ kunnen noemen. Het is ook logisch dat de vrijheid nooit ten koste mag gaan van onze andere kernwaarden: verdraagzaamheid, gelijkwaardigheid, verantwoordelijkheid en sociale rechtvaardigheid.

Zo is het vanzelfsprekend dat individuen en bedrijven die rommel maken verantwoordelijk zijn voor het opruimen ervan en dat bedrijven die flink moeten reorganiseren hun directie geen enorme salarisverhogingen toekennen. Ook lijkt het logisch dat we iedereen in onze maatschappij als gelijkwaardig behandelen. Maar wat doen we als deze gelijkwaardigheid leidt tot een maatschappij waarbij fundamentalisten ons de les gaan lezen en ons land juist daardoor minder liberaal wordt?

Deze vorm van liberaal denken zouden we ook kunnen toepassen op de heftige discussie over het laten vaccineren van onze kinderen. In Nederland daalt de vaccinatiegraad al jaren en artsen maken zich grote zorgen. Mag de overheid vaccineren gaan verplichten, of moeten mensen de vrijheid hebben om dat te weigeren? Aan de andere kant mag de vrijheid van de ene persoon, de vrijheid van andere personen niet beperken. Zou het daarom niet logisch zijn als de overheid het goedkeurt dat kinderen van anti-vaxxers niet worden toegelaten op een crèche? Hun kinderen vormen immers een gevaar voor andere kinderen.

Door het algoritme in Google komt de mening van de ‘anti-vaxxers’ vaak hoog te staan in de ranking. Je zou soms denken dat er sprake is van twee gelijkwaardige meningen. Medische wetenschap is echter niet ook maar een mening, het is gebaseerd op feiten waar 99% van de geneeskundige wereld achter staat. ‘If someone says it's raining and another person says it is dry, it is NOT your job to quote them both. It's your job to look out of the window and see which is the truth’  

Gezien het bovenstaande heeft de VVD het college gevraagd of er ook in de Helmondse kinderopvang sprake is van deze problematiek. Het antwoord was geruststellend. Hoewel ook Helmond te maken heeft met een daling (van 98,1% in 2010 naar 93,7% in 2018) zitten we boven het landelijk gemiddelde en is er nog geen reden tot zorg.


Theo Manders
Raadslid VVD

Cijfers over de dalend vaccinatiegraad kunt u vinden op https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/vaccinaties/regionaal-internationaal/zuigelingen#node-dktp-vaccinaties-gemeente



Zet cookies aan om de video te tonen.