Wees zuinig op zorgpersoneel!

De vakantie is weer voorbij, ik hoop dat u allen genoten heeft van een fijne zomerperiode. De koffers zijn uitgepakt, de vakantiewas gewassen en de kinderen maken zich weer op voor hun eerste schooldag. Deze zomerperiode zijn er regelmatig artikelen verschenen in de kranten over het ernstig personeelstekort wat er is ontstaan in de zorg, het beroep is niet meer aantrekkelijk en veel jonge mensen kiezen er niet meer voor om in de zorg te gaan werken.

Ik ben zelf werkzaam in de zorg vanaf 1995 dus ik spreek ook voor een groot deel uit eigen ervaringen en de ervaringen van mijn collega’s. Het is heel hard werken voor een klein salaris. We willen graag de zorg weer aantrekkelijker maken om jonge mensen een beroep in de zorg te laten kiezen. Dan moeten we beginnen met hen beter te belonen. De leerkrachten in het primair onderwijs schreeuwen moord en brand om meer salaris, want hun werkdruk is ernstig gestegen, maar wat denkt u van de werkdruk in de zorg?

De artikelen in de krant die ik deze vakantie las, baren mij zorgen. In ons eigen Helmond zeiden zorgbestuurders “het toch wel spannend  te vinden”, hoe deze zomerperiode door te komen. Directeuren en hoofden die met de handen in het haar zitten om de zomerplanning rond te krijgen. Ik zou de teamleiders, teamcoördinatoren, hoofden etc. eens willen oproepen wat zuiniger op je medewerkers te zijn! Er is goed opgeleid personeel, wat goed functioneert, maar waar toch het contract niet van verlengd wordt of ontslagen wordt omdat bv. op de betreffende afdeling geen uren meer beschikbaar zijn. Er wordt niet gekeken of deze medewerkers ingezet kunnen worden op een andere afdeling van de zorgorganisatie.  Iedereen werkt op zijn eigen eiland. Help elkaar binnen dezelfde zorginstelling, dit personeel ben je kwijt, solliciteert elders of zoekt een baan buiten de zorg. Wat ook erg speelt in de zorg, is de hiërarchie. Teamleiders overvragen hun personeel bij openstaande diensten, kun je niet wordt de openstaande dienst ingevuld door een medewerker naar keuze van de teamleider. Zelden of nooit is er een teamleider in de avond- of nachtdienst. Medewerkers kunnen op niemand terugvallen in de nachtzorg. Zorgpersoneel moeten hun vakantie inkorten omdat er teveel diensten anders niet kunnen worden ingevuld, maar de teamleider/hoofd heeft haar 3 weken wel ingepland. Vrije dagen kunnen niet opgenomen worden etc. Serieuze vertrouwelijke gesprekken  tussen medewerker en teamleider worden afgekapt omdat dochter lief van muziekles worden afgehaald. De medewerker wordt geacht het werk op te pakken terwijl het gesprek niet ten einde is. Noodzakelijke medische ingrepen worden uitgesteld omdat zij niet in de planning ingepast kunnen worden. Dit zijn echt waargebeurde voorbeelden.

De 6 of zelfs 7 bestuurslagen in verschillende zorgorganisaties helpen er echt niet aan mee om het geld vanuit Den Haag goed in te zetten. Het zorgpersoneel heeft het vreselijk moeilijk en bezwijkt regelmatig onder de hoge werkdruk. De andere lagen in diezelfde organisatie zorgen goed voor zichzelf.

Zorgorganisaties, zorg eerst eens goed voor het personeel wat je al in huis hebt, ben zuinig op je medewerkers. Vrije dagen zijn er om opgenomen te worden, als dat eens nodig blijkt. Dat komt de sfeer en de werkmotivatie ten goede, dat trekt vanzelf nieuwe gemotiveerde mensen aan. Mopperende, ontevreden en overvraagde medewerkers hebben niet de uitstraling om een visitekaartje voor de zorginstelling te zijn en zo nieuw personeel binnen te halen.

Voor de tekorten aan zorgpersoneel zijn natuurlijk meerdere oorzaken. De vergrijzing neemt toe maar ook in de beroepsgroep zelf. Verpleegkundigen gaan met pensioen terwijl de instroom beperkt blijft. Er is te weinig geld geïnvesteerd in opleiding van verpleegkundig personeel, waardoor tekorten zijn opgelopen. Dit heeft als gevolg dat de werkdruk toeneemt, mede daardoor wordt het beroep minder aantrekkelijk. Dit zorgt voor uitstroom en dus oplopende tekorten. Verpleegkundige werken zich een slag in de rondte, vallen uit en daar staat weinig instroom van nieuw personeel tegenover.

 

Sandra Stijkel

Raadslid VVD