“Een inkijkje in de lokale politiek”

Enkele weken geleden werd ik gevraagd om gastlessen te gaan verzorgen op het Helicon in Helmond. De docent was bezig met actief burgerschap en de politiek-juridische dimensie en het leek haar leuk als er een raadslid naar school zou komen om dit onderwerp te bespreken. Ik reageerde daar enthousiast op. De jeugd te betrekken bij de lokale politiek en hen een inkijkje te geven in het functioneren van de gemeenteraad.

Dagelijks zouden er lessen verzorgd gaan worden voor de verschillende klassen. Via onze griffier kon ik beschikken over een prachtige presentatie waarin uitgelegd werd wat de taken zijn van de gemeenteraad, de wethouders en de burgemeester. Samen met de docent zijn de lessen voorbereid, omdat het om een flink aantal lessen ging heb ik een aantal collega’s gevraagd om mee te doen. In maart van dit jaar hebben wij ook gastlessen verzorgd voor het vakcollege, deze leerlingen kwamen toen naar de raadszaal toe. Er waren toen een aantal enthousiaste collega’s dus hen heb ik gevraagd om mee te doen. Met een club van 4 raadsleden hebben we nu de gehele week, dagelijks lessen verzorgd. Dat was een succes! Het leuke van de lessen vond ik dat de leerlingen in eerste instantie eigenlijk  helemaal geen idee hadden hoeveel er eigenlijk met politiek verbonden is. Dat de lijntjes die jezelf met politiek hebt eigenlijk veel korter zijn dan je zelf denkt. Dat je het prettig vind als je over een veilig fietspad naar school fietst bijvoorbeeld of dat het busvervoer goed geregeld is. Ga je weleens naar een leuk evenement wat jouw gemeente heeft georganiseerd of kom je weleens bij een buurthuis? Zit je bij een muziek – of sportvereniging die misschien subsidie ontvangt van de gemeente. Ontzettend leuk om leerlingen hier wegwijs in te maken. Hoe werkt de gemeenteraad, wat zijn de taken van de wethouders, wat doet de burgemeester precies? De interactie die ontstond met de leerlingen vond ik erg geslaagd, ze waren oprecht geïnteresseerd en stelden veel vragen. Voor mij was het een geslaagde missie, jeugd betrekken bij de lokale politiek, en wie weet zitten er toekomstige raadsleden of wethouders tussen?

Dank aan Helicon Helmond voor de gastvrijheid en speciale dank aan mijn collega raadsleden Noureddine Zarroy (D66), Stef Stevens (D66) en Cor van de Burgt (VVD) voor het enthousiasme waarmee zij de lessen verzorgd hebben.

 

Sandra Stijkel

Raadslid VVD