Vak-college Helmond op bezoek in de raadszaal

De griffier vertelde welke politieke partijen er in Helmond in de gemeenteraad zitting hebben en wat alle afkortingen van de partijen betekenen. Na de presentatie konden de leerlingen in gesprek met (echte) raadsleden.

Cor van de Burgt en ikzelf stonden de leerlingen namens de VVD te woord. Er werd verteld wat de drijfveer was om de politiek in te gaan, hoeveel tijd er geïnvesteerd wordt en wat je als raadslid of partij al hebt kunnen bereiken. De leerlingen konden met hun vragen terecht en maakten daar ook gebruik van. Na het vragen stellen kregen de leerlingen van hun docent een stelling en ging de groep in tweeën uiteen. In aparte groepen onder leiding van een van ons gingen de leerlingen argumenten bedenken om dadelijk in de raadzaal hun tegenstander de baas te kunnen. Er werd goed overlegd en er kwamen redelijk wat standpunten naar voren. De twee groepen kwamen weer samen en in de raadzaal ging het debat van start. Erg leuk om de leerlingen hierbij te begeleiden. Het werd een mooi debat.

Wij hopen dat de leerlingen van het vak-college een leerzame ochtend hebben gehad en dat deze jongeren vertrouwen hebben gekregen in de politiek. Dat zij als zij de stemgerechtigde leeftijd van 18 jaar hebben bereikt zeker terug denken aan deze ochtend en hun stem uitbrengen!