Begroting 2016

Begroting 2016


Voorzitter! De VVD hecht aan een degelijk financieel beleid. Het is voor onze fractie dan ook belangrijk dat de meer jaren begroting sluitend is. De opzet van de begroting 2016 is gewijzigd dit jaar. Wij constateren dat er tekstuele dubbelingen zitten in de begroting en dit verdient nadere aandacht voor toekomstige begrotingen. De digitale versie daarentegen is een hele verbeterslag. 

Het recente onderzoek van Telos toont eens te meer aan dat Helmond een kwetsbare stad is. We staan zowel in Nederland als in Zuid- Oost Brabant onderaan. Met name de economische aspecten scoren ondermaats, wat weer zijn invloed heeft op de sociaal culture aspecten. De VVD zou dit tij graag keren. 

Om dit te verbeteren moeten wij als stad ambitie uit stralen. Helmond moet de ambitie tonen om een centrum stad te worden met 100.000+ inwoners. Bij deze ambitie horen ook de voorzieningen die bij een stad van deze omvang horen.

Als gevolg van een herziene begrotingssystematiek, namelijk het invoeren van een zogenaamd kapitaallastenplafond bij de onrendabele investeringen,  gaat het investeringsniveau terug van 8 naar 4 miljoen in 2019.  De pijn wordt enigszins verzacht doordat  een reserve Co-financieringsfonds van 2 miljoen wordt opgezet. Op deze wijze kunnen we blijven inspringen op kansen die voorbij komen. Echter, de VVD-fractie is van mening dat door het invoeren van dit zogenaamde plafond de ambitie om de stad door te laten groeien vertraging op zal lopen. 
Hoe ziet het college dit?
Wij roepen het college op de stad vooral NIET op slot te zetten. Het gaat erom wat we kunnen doen op korte en langere termijn om onze stad naar een hoger niveau te tillen. Naar onze mening dient op dit moment de aandacht naar de volgende prioriteiten uit te gaan:

Veiligheid
De veiligheid blijft voor de VVD hoge prioriteit houden. U geeft aan dat er verbeteringen waarneembaar zijn op het terrein van de veiligheidsbeleving en het aantal aangiften. Het feit dat er minder aangiften gedaan worden, wil nog niet zeggen dat feitelijk ook het aantal strafbare feiten is afgenomen. Een en ander blijkt ook wel uit de AD-misdaadmonitor. Wanneer we deze erop naslaan, blijkt echter dat onze stad weer eens erg hoog scoorde. We scoren hoog waar het gaat om vernieling/misdrijven tegen de openbare orde en geweldsmisdrijven. Deze cijfers baren ons zorgen omdat mensen om allerlei redenen blijkbaar minder snel aangifte doen.  Op welke wijze denkt het college onze inwoners te bewegen om bij strafbare feiten ALTIJD aangifte te doen? Bovendien zijn er strafbare feiten zoals fraude en cybercrime, die steeds omvangrijker worden, niet meegenomen in dit onderzoek.
Daarnaast zijn 
wij zeer bezorgd over de vermenging van de onderwereld met de bovenwereld. Heeft u enige indicatie of dit ook in Helmond van toepassing kan zijn?

Veiligheid is een subjectief begrip. De ambities die u hieromtrent voor ogen heeft zijn objectief geformuleerd. Een veilige stad wil niet perse  zeggen dat het gevoel van veiligheid daarmee overeenstemt. Hoe koppelt u deze ambities aan het gestelde doel? 

Werk en inkomen
Bij de uitvoering van de minima-nota zal in 2016 de pilot “Opkopen van schulden voor huishoudens met kleine problematische schulden” gaan starten. Wij hechten er aan dat bij deze pilot ook kleine ondernemers worden betrokken die dergelijke problemen hebben.  


Investeringsklimaat
Marktpartijen die in Helmond willen investeren, dienen wij te koesteren! Bedrijvigheid betekent meer banen en hierdoor kansen voor onze inwoners. Speerpunten zijn en blijven Automotive en Food. Maar met alleen deze speerpunten komen we er niet!  Aandacht dient er ook te zijn voor de bedrijfstakken die onze stad gemaakt hebben, zoals bijvoorbeeld textiel en metaal. Op welke wijze zou hier meer invulling aan gegeven kunnen worden? 
Uiteraard verdient ook Logistieke dienstverlening de volle aandacht omdat deze steeds belangrijker wordt. Daarmee in het verlengde, is de bereikbaarheid een belangrijke pijler voor onze stad. Het blijft dan ook de gemoederen bezighouden. De VVD wil in bereikbaarheid blijven investeren. De stad beter ontsluiten en het vestigingsklimaat hierdoor verbeteren. De hele Peelregio smeekt hier al jaren om. We hebben ook niet de illusie dat je een betere bereikbaarheid kunt realiseren met alleen "smart en green mobility" en E-bikes. Dit zal slechts een deel van de oplossing (kunnen) zijn. Investeringen in uitbreiding en het slimmer maken van wegen blijft noodzakelijk.


Recreatie
Een andere belangrijke economische pijler betreft de recreatie. In dit kader zijn wij benieuwd naar de ontwikkelingen in de groene Peelvallei. In de begroting zien we dat u een bestemmingsreserve van € 1.000.000,-- wilt vormen. Met alleen al een jaarlijkse onttrekking van € 200.000,-- voor de jaarlijkse kosten van het beheer van Berkendonk, zou dit betekenen dat u hier binnen 5 jaar al doorheen bent.  Extra ruimte om van deze bestemmingsreserve investeringen  te doen, die de ontwikkelingen van de groene Peelvallei zouden kunnen bespoedigen, zijn er feitelijk dan ook niet. Wat is de achterliggende gedachte van de vorming van deze bestemmingsreserve? Want,  de vorming van deze bestemmingsreserve komt tot de VVD over alsof er de komende vijf jaren geen ontwikkeling plaats vindt.


Centrum
Bij de kansrijke investeringen vinden wij de centrumontwikkelingen terug. De VVD geeft u mee dat het Obragas terrein een toplocatie is en een grote kans biedt om het centrum een impuls te geven. Keuzes dienen weloverwogen gemaakt te worden en hiervoor is tijd nodig. Een dergelijke kans om het centrum uit te laten groeien waar voor iedereen wat te beleven is, krijg je immers niet vaak. Wij doen aan het college de oproep om hier zowel de stad als de raad uitgebreid in mee te nemen. We onderschrijven uw uitgangspunt om het centrum toekomstbestendig te maken en de aantrekkingskracht van het centrum te verhogen. Daarnaast zouden wij graag zien dat het ‘’winkelrondje centrum’’ afgemaakt wordt. Wanneer kunnen we hier iets van verwachten?


Openbare ruimte
De afgelopen jaren hebben wij op verschillende locaties in de stad klachten ontvangen over de staat van onderhoud van de openbare ruimten. De bezuinigingen hebben naar onze mening dan ook zijn weerslag op de aantrekkelijkheid van deze openbare ruimten en we dienen er voor te waken dat dit niet omslaat in verpaupering. Dit zou de aantrekkelijkheid van de stad namelijk niet ten goede komen. Een alternatief om het onderhoudsniveau op peil te houden, ondanks de bezuinigingen, zou zijn om hier inwoners voor in te zetten die een tegenprestatie moeten leveren in het kader van participatiewet. U zou hierbij kunnen denken aan het nieuw op te richten werkbedrijf. Uiteraard mag dit niet leiden tot verdringing op de arbeidsmarkt. Graag een reactie hierop van de wethouder. 

Ook zou u ervoor kunnen kiezen om bepaalde groenstroken, rotondes, etc. onder strikte voorwaarden te laten onderhouden door bedrijven in ruil voor het aanbrengen van beperkte reclame-uitingen zoals de CDA fractie daar reeds eerder op  heeft aangedrongen. Wij zijn verder heel erg benieuwd naar de uitwerking van de wijkgerichte aanpak van de openbare ruimten. Wanneer kunnen we hieromtrent iets van tegemoet zien?    

Stadslab
Wij pleiten voor het breed inzetbaar maken van dit fonds. Zodat ook ondernemers met innovatief sociale ideeën aan bod kunnen komen binnen de uitgangspunten van dit fonds.

Voorzitter de commissie Internationale betrekkingen heeft haar doelen in 2008 gekoppeld aan 8 millenniumdoelen. Deze doelen lopen eind van dit jaar af. Een goed moment om niet alleen de resultaten, maar ook invulling nader te bekijken.  Wij doen daarom een verzoek aan het college en de raad om een evaluatie van de resultaten en de doelstellingen op de agenda te zetten. Graag uw reactie of u in kan stemmen met een evaluatie.


Livestream
U heeft de eenmalige investering in "Livestream"  al in de begroting opgenomen, terwijl een feitelijk raadsbesluit voor de invoering hieromtrent nog niet genomen is . Zoals iedereen weet is de VVD hier geen voorstander van. We hebben daarom een motie waarin wij vragen de middelen niet aan te wenden totdat er besluitvorming heeft plaats gevonden en als het niet doorgaat de vrijkomende middelen te bestemmen voor de algemene middelen. 


Wij danken niet alleen het college maar ook alle ambtenaren die een bijdrage geleverd hebben aan deze begroting  en dank voor de zorg om dit allemaal in goede banen te leiden! 

Namens de VVD fractie,

Cor van der Burgt