115-red-een-bedrijf

De gemeente Helmond en het IMK gaan samenwerken om het plaatselijke midden- en kleinbedrijf (MKB) te ondersteunen. Doel van dit initiatief is om tijdig in gesprek te komen met ondernemers die in zwaar (financieel) weer verkeren, of daarin terecht dreigen te komen. Met het initiatief ‘155-red-een-bedrijf’ kunnen ondernemers uit Helmond kosteloos terecht bij het IMK voor bedrijfsadvies en ondersteuning.

MOTIE

Tijdens de begrotingsbehandeling op 6 november 2014 dienden de fracties VVD Helmond, Fractie Verouden-Van Lierop en Helder Helmond een motie in over het initiatief ‘155-red-een-bedrijf’ dat wordt aangeboden door het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK). Hoewel de motie uiteindelijk werd ingetrokken, gaf wethouder Van Mierlo namens het college aan dat zij dit een bijzonder sympathiek initiatief vond, en zegde toe om het verder te onderzoeken.

DIENSTVERLENING AAN BEDRIJVEN

Wethouder Van Mierlo: “155 red een bedrijf is een laagdrempelige vorm van dienstverlening, die bijdraagt bij aan de ondersteuning van Helmondse ondernemers. Het sluit ook heel goed aan bij het bestaand instrumentarium, waaronder het Vertrouwensteam en de Borgstellingsregeling. Door deel te nemen aan ‘155-red-een-bedrijf” bieden we aan de Helmondse ondernemers een nieuwe, aanvullende vorm van dienstverlening.” Maurice Croux, regiomanager Zuid-Oost bij IMK vult aan: “Het is van essentieel belang om ondernemers die het moeilijk hebben eerder in beeld te krijgen en daarin staan we de gemeente Helmond  graag bij. Ondernemers hebben behoefte aan een ervaren adviseur die de juiste analyse kan maken en met effectieve oplossingen kan komen.  Door er tijdig bij te zijn kan het tij vaak nog worden gekeerd, soms door inzet van de gemeentelijke Bbz-regeling (Besluit bijstandverlening zelfstandigen).”

EERSTE HULP LIJN

155-red-een-bedrijf is in feite een soort eerste hulplijn voor bedrijven; een neutraal platform om te sparren en om advies te krijgen over de bedrijfsvoering. Ondernemers kunnen ‘155-red-een-bedrijf’ tijdens kantooruren benaderen via de telefonische helpdesk (088  999 0 155) of 24 uur per dag via internet (www.155.nl). Het staat ondernemers natuurlijk ook vrij om contact te leggen met andere bedrijfsadviesbureaus.

Als een ondernemer telefonisch contact legt, wordt deze binnen 24 uur teruggebeld door een ondernemersadviseur. Binnen vijf werkdagen zal de ondernemersadviseur een intakegesprek plannen.

Tijdens de intake (face-to-face) wordt er ingegaan op de kernpunten en wordt de