Afscheid Yvonne van Mierlo

Beste mensen,

Middels deze weg wil ik u laten weten, dat ik afscheid ga nemen als wethouder van de gemeente Helmond. Per 1 september aanstaande start ik als voorzitter van de Raad van Bestuur van Movisie, het landelijk kennisinstituut en adviesbureau voor de aanpak van sociale vraagstukken.

In een interview werd me laatst gevraagd wat mijn volgende carrièrestap zou zijn. Ik heb toen eerlijk geantwoord, dat ik dat nog niet wist. Dat ik mijn carrière niet zie als een trap omhoog. Maar dat ik in mijn volgende stap wél weer van betekenis wil zijn. Die volgende stap kwam sneller dan verwacht, en ook sneller dan gewenst. Ik heb er binnen de VVD-fractie nooit een geheim van gemaakt dat dit mijn laatste termijn als wethouder zou zijn, maar ik was nog lang niet bezig met mijn vertrek. Toen werd ik gepolst of ik voorzitter van de Raad van Bestuur van Movisie zou willen worden. Een prachtige functie, een unieke kans. Een nieuwe uitdaging om wederom iets te betekenen in het sociale domein. Een logische stap ook: in deze functie komt alles samen wat ik aan kennis en ervaring in het publieke én private domein heb opgebouwd. Hoewel de keuze mij ontzettend zwaar is gevallen, heb ik uiteindelijk besloten dat ik deze kans niet kon laten lopen.

Ik ben blij dat een aantal grote dossiers in mijn portefeuille goed op de rit staat. De Participatiewet is ingevoerd, het Werkbedrijf staat in de steigers. We zijn écht werk aan het maken van deregulering. Gelukkig lijkt de economische crisis op zijn retour, en kijken de Helmondse ondernemers weer met meer vertrouwen naar de toekomst. Natuurlijk zijn er nog uitdagingen genoeg, maar ik heb er alle vertrouwen in dat dit college daar samen met mijn opvolger een succes van gaat maken. Het is nu aan de VVD-fractie om te zoeken naar die opvolger; ik twijfel er niet aan dat deze snel gevonden zal worden.

Hoewel ik pas na de zomer vertrek, dank ik u nu alvast voor de goede samenwerking in de afgelopen jaren. Ik ben trots op de mooie dingen die wij de afgelopen vijf jaar samen hebben kunnen bereiken voor Helmond. Vanaf 1 september stort ik me in een mooie nieuwe uitdaging. Dat die uitdaging niet meer in het Helmondse ligt, zal ongetwijfeld even wennen zijn. Ik ben en blijf tenslotte een Helmondse in hart en nieren.

Hoogachtend,

Yvonne van Mierlo 
Wethouder Sociale Zaken, Economische Zaken, Brainport en Organisatie