Procesaanpak centrumperspectief

Onlangs heeft de commissie Omgeving een presentatie gekregen waarin het college plannen presenteerde om te komen tot een aangepast, reëel en duurzaam perspectief op het centrum. In samenhang met een bijbehorend uitvoeringsprogramma moet dit perspectief passen bij de huidige veranderde omstandigheden en tegelijkertijd flexibel genoeg zijn om binnen een dynamische maatschappij duurzaam te zijn. Kortom een centrum waar meer beleving, kwaliteit en verscheidenheid komt. Waarin de eigenheid van Helmond beter tot uiting komt.

De komende maanden zullen vooral bestaan uit het onderzoeken naar de wensen, de kansen en de mogelijkheden waarbij de onderzoeken zich met name richten op de focusgebieden, waarbij het Obragasterrein bijzondere aandacht vraagt en de aanpak van leegstand op korte en lange termijn.

De processen om te komen tot een nieuw centrumperspectief zien er veel belovend uit en toont tevens dat het college voortvarend te werk wil gaan. Het streven is om medio juni een nieuw centrumperspectief te hebben voorliggen in samenspraak met de stad! 

De organisatie hiertoe zal bestaan uit een kernteam welke ambtelijk verantwoordelijk is voor dit proces. De kerngroep wordt terzijde gestaan door diverse "meedenkgroepen" waarin bewoners, vastgoedeigenaren, winkeliers en andere betrokkenen volop de kans krijgen om hun inbreng te leveren en advies te geven. De kerngroep wordt ondersteund door een team van specialisten op verschillende thema’s: verkeer, stedenbouw, Retail, cultuur, nieuwe winkelen, financiën, wonen, communicatie etc. Maar ook externen (belanghebbenden en experts) kunnen hier onderdeel vanuit maken.

Wij zien uit naar de uitkomsten van alle input die de komende maanden verzameld gaat worden. We hopen dat de kerngroep overspoeld gaat worden met positieve en vooruitstrevende ideeën zoals een van de Helmondse bewoners, de heer Kop, onlangs al presenteerde in de vorm van een compleet, 147 pagina´s tellend ideeënboek. Op de afbeelding bij dit artikel ziet u één van de vele schetsen uit dit ideeënboek.